vrijdag 18 februari 2011

Gambia

Op onze libellen en vlinder reis door Gambia, hebben we natuurlijk niet alleen maar oog gehad voor deze prachtige insecten. In een land als Gambia kun je onmogelijk de vogels links laten liggen. Het zou ook zonde zijn geweest om er geen aandacht aan te besteden. Met prachtige soorten als de Krokodillenwachter en veel verschillende Bijeneters, heeft dit land een verschrikkelijk mooi palet aan kleurrijke vogels.


Northern Carmine Bee-eaters


Red-throated Bee-eater


Egyptian Plover

Met gebieden als Tanji bird reserve, Abuko nature reserve en Tendaba, heb je een aantal leuke locaties waar je een groot deel van de vogels wel kunt zien. Nu ze ook de conditie van de wegen aan het verbeteren zijn, word het reizen door dit land een stuk aangenamer. Deed je een paar jaar gelden er nog acht uur over om in Georgetown te komen, nu is het via de Noord-bank een ritje van drie uur. Ook richting Tanji is de weg buiten gewoon goed. Dat was voor ons dan ook de reden om een dagtrip te maken naar Pelican-island.


Caspian Terns


Grey-headed Gull

Hier kun je heerlijk genieten van de vele honderden sterns en meeuwen. Een piepklein eiland op nog geen 15 minuten varen vanaf het vaste land. Het is een plek waar je geweldig goed reuze sterns kunt fotograferen. Schijnbaar gevrijwaard van angst voor mensen kun je deze vogels redelijk makkelijk benaderen. Terwijl ik zo naar de sterns keek merkte ik dat er vlak boven mijn hoofd, sterns uit zee kwamen zetten. Het bleek een constante stroom aan vogels te zijn die aan mij voorbij trokken. Ze waren waarschijnlijk allemaal op weg naar de enige landingsbaan op het eiland, althans zo leek het. Een heel gestructureerd patroon waaraan de vogels zich bleken te houden. Alsof ze door een soort van luchtverkeersleiding binnen geloodst werden. Een prachtig fenomeen dat zich aan mijn ogen voltrok. En dat dan allemaal op ooghoogte.


Caspian Tern



Caspian and Common Tern


Lesser-crested Tern


Het was dan ook een perfecte prooi voor de camera. De ideale hoogte om mooie vliegbeelden te maken. Het was een schouwspel waar ik maar geen genoeg van kon krijgen. Dit zijn van die gelukzalige momentjes die ik niet snel ga vergeten.


Cattle Egret

Wil Leurs

donderdag 10 februari 2011

Een Berg Plevieren

Er zijn zo van die soorten die je gewoon heel graag een keertje zou willen zien. Soms is niet eens helemaal duidelijk waarom. Een van die soorten is de Mountain Plover. Zo op het eerste gezicht een niet heel indrukwekkende soort, maar op een of andere manier spreekt de soort me toch erg aan. Het heeft wel iets weg van een kruising tussen een morinel plevier en een Kaspische plevier, maar dan zonder de fraaie kleuren. Misschien speelt het feit dat het best wel een zeldzame vogel is ook wel een rol. De populatie wordt geschat op tussen de 10.000 en 15.000 vogels en de soort wordt door BirdLife International geclassificeerd als Near Threatened. En de toekomst ziet er niet al te rooskleurig uit. De afgelopen 40 jaar is de populatie met bijna 67% geslonken.

Ferenc in Mountain Plover habitat, Panoche Valley, CA USA, Jan. 2011, Martijn Verdoes

Na een aantal mislukte pogingen vorig jaar werd het hoog tijd dat de soort opgerold ging worden. Ferenc deelde deze mening en dus besloten we twee weken geleden af te reizen naar Panoche Valley, een redelijk betrouwbaar Mountain Plover overwinteringsgebied.

Mountain Plover, Panoche Valley, CA USA, Jan. 2011, Martijn Verdoes

Na een mooie rit door de heuvels, alwaar we de eerste 'Central Valley soorten' tegenkwamen (zoals Yellow-billed Magpie en Phainopepla), daalden we af in de prairies van Panoche Valley. Redelijk snel vond Ferenc een groepje Mountain Plovers die vrij onrustig waren en af en toe ogenschijnlijk doelloos rondvlogen om vervolgens weer op dezelfde plek terug te keren. Een tweede groep voegde zich bij de eerste, zodat de groep uitgroeide naar zo'n 60 vogels.

Mountain Plover, Panoche Valley, CA USA, Jan. 2011, Martijn Verdoes

Misschien overmoedig geworden door hun aantal (ze hadden ons behoorlijk outnumbered), kwamen de vogels steeds dichterbij. Hierdoor kreeg ik zelfs de kans om de vogels te fotograferen. Een leuke bonus.

Lark Sparrow, Panoche Valley, CA USA, Jan. 2011, Martijn Verdoes

Met de target soort in de tas was er nog tijd om wat andere soorten op te snorren, waaronder misschien wel een van de fraaiste Amerikaanse gorzen, de Lark Sparrow. De dag werd nog meer opgefleurd door een groepje prachtig gekleurde Mountain Bluebirds.

Mountain Bluebird, Panoche Valley, CA USA, Jan. 2011, Martijn Verdoes

Mountain Bluebird, Panoche Valley, CA USA, Jan. 2011, Martijn Verdoes

Naast de Prairie Falcons, American (Buff-bellied) Pipits, en honderden Horned Larks, behoren de San Joaquin Kit Fox en de Pacific Gopher Snake ook tot de hoogte punten van deze zeer geslaagde dag. Bedankt Rob, voor de hulp hij het op naam brengen van de Gopher Snake.

Pacific Gopher Snake, Panoche Valley, CA USA, Jan. 2011, Martijn Verdoes

Martijn Verdoes