zondag 31 oktober 2010

Pestvogels

Het is gelukkig weer eens zover, er is een echte invasie van Pestvogels in ons land. Begin oktober werden de eerste vogels in noord Nederland gevonden. Het kwam medio oktober lekker opgang en nu is het als een inktvlek over heel Nederland uitgespreid. Geweldig om weer te zien dat ze in groepjes de struiken en bes dragende bomen af struinen. Mijn schoonmoeder had jaren geleden voor de Pestvogels een gelderse-roos in haar groentetuin geplaatst. Met het idee ze ooit in haar tuin aan te treffen. Jaren lang stond deze struik al in haar hof, zonder dat er ooit een pestvogel een bezoek aan had gebracht. Na al die jaren is de struik flink groot geworden en zit dan ook ieder najaar vol met bessen. Ze belde me op en zij met een enthousiaste stem; "Wil, ik heb ze in de tuin. Het zijn er drie en zitten heerlijk te schruffelen van de gelderse-roos, heb ik de struik toch niet voor niks neer gezet"!
Ik kon deze kans niet voorbij laten gaan, drie Pestvogel helemaal voor mij alleen, geen andere fotografen op deze plek, heerlijk. Nu is de gelderse-roos gelukkig niet te hoog ondanks zijn leeftijd, ik had ze dan ook aardig op ooghoogte. Super wat zijn het toch een mooie vogels. Ik ging dik tevreden naar huis met en paar mooie plaatjes van een mooie vogel. Lang niet gek zo’n schoonmoeder.


Wil

zondag 17 oktober 2010

Macro 3

De herfst is de tijd om achter paddenstoelen aan te gaan. 2010 is een zeer goed paddenstoelen jaar door de natte augustus maand, zijn er erg veel paddenstoelen te vinden in de natuur. In ons land komen meer dan 4000 soorten paddenstoelen voor. Met zoveel soorten hoef je, je dan ook nooit te vervelen. Er zijn prachtige soorten te vinden in Nederland, met bijzondere namen. Wat te denken van Sparrenveertje, Heksenboter, Pruikzwam of Oorlepelzwam.

De moeilijkheid bij het fotograferen van paddenstoelen in het bos, is het licht. Vaak staan ze in de schaduw van een boom, of ze vangen heel kort even zonlicht op. Je moet er dan ook snel bij zijn om een mooi tafereeltje vast te leggen. Voor je het weet is een spaarzaam zonnestraaltje alweer vertrokken en ben je te laat.

Maar als het je lukt om iets moois te fotograferen ga je dik tevreden weer huis waards. Niet alleen de paddenstoelen zijn een dankbaar object om met mooi licht vast te leggen, maar ook vliegen die op de zwammen af komen.

Zelfs een varenblad kan met dit najaarslicht geweldig mooi worden.

Wil Leurs

zaterdag 9 oktober 2010

California: bootje varen

Monterey bay / Martijn Verdoes

Aangezien Martijn er toch tijdelijk woont, dan kan je er natuurlijk gewoon het beste even langs gaan. En als je er dan toch bent, dan kan je eigenlijk de volledige tijd de paden op, de lanen uit om vogels te kijken en te fotograferen. En als je dan toch bezig bent dan kan je het allerbeste een boottochtje maken op zee, en als je dat erg leuk vindt, zoals wij, dan het liefst meerdere. Het is namelijk verslavend!

Drijvende schuilhut op zee / Martijn Verdoes

Boottochtjes vanuit, vooral, Monterey zijn al vele jaren een begrip. Vlak voor de kust liggen namelijk enkele diepe zee canyons die zeer voedselrijk zijn, zowel voor zeevogels als zeezoogdieren. Op de drie lange (>10 uur) boottochten hadden we bijvoorbeeld meer dan 100 walvissen van drie soorten inclusief de allergrootste; de blauwe vinvis. Tevens 5 soorten dolfijnen, 4 soorten storm-vogeltjes, 2 soorten Albatrossen, 4 soorten Pijlstormvogels, 4 soorten jagers, 1000-den Franjepoten, Blauwe Haaien en Zonnevissen zo groot als een flinke middeklasser.

Sierlijke Stern / Martijn Verdoes

Grey-faced Petrel (derde waarneming voor Noord-Amerika) / Martijn Verdoes

Laysan Albatros / Martijn Verdoes

Laysan Albatros en Zwartvoetalbatros / Marc Guyt

Grauwe Pijlstormvogel / Marc Guyt

Absoluut hoogtepunt was de waarneming van een familie Orka's pal naast de boot. Het gevoel als een mannetje Orka uit het niets op enkele meters uit het water oprijst en met veel geweld zijn adem uitstoot is met geen pen te beschrijven. Bootje varen, het blijft leuk!

Orka / Marc Guyt

Pacifische Witflankdolfijn / Marc Guyt

Bultrug / Martijn Verdoes

Marc & Martijn

donderdag 7 oktober 2010

Eekhoorns in herfstkleuren

Mijn huidige project richt zich op de eekhoorn. Een fantastisch zoogdier die mij nooit vervelen. De ene keer hoor ik ze van ver aankomen doordat hun nagels zich in de boomschors vastgrijpen. De andere keer zitten ze ineens voor m'n neus en soms lijken ze van vreugde een dansje te maken boven op mijn schuilhut. Een glimlach van oor tot oor is het gevolg. Het is iedere keer zo'n mooie ervaring als de dieren zo dichtbij komen zonder te weten dat er een mensenwezen in die rare hut zit. Mijn set up wordt bezocht door 4 verschillende eekhoorns. 2 dames, een heer en junior, waarbij de laatste mijn favouriet is. Erg schuw, maar zo lief en grappig. Hier wat recente beelden.

gr. Edwin Kats